به دنبال انفجار بعضی باتریهای لیتیومی گوشیهای همراه و لپتاپها، دانشمندان با تصویربرداری NMR توانستهاند عامل این انفجار را که نوعی اتصال کوتاه در مدارهای داخلی باتری است، شناسایی کنند.
ابوالفضل کریمی: دانشمندان به علت داغ شدن بیش از حد و آتش گرفتن باتریهای لپتاپها و گوشیهای تلفن همراه پی بردند.
به گزارش بیبیسی، محققان دانشگاه کمبریج اعلام کردند شکلگیری فیبرهای فلزی در درون لپتاپها که دندریت نیز نامیده میشوند، میتواند عامل ایجاد اتصالات کوتاه باشد. آنها با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی هستهای، NMR که معمولا برای شناسایی اجزای مولکولها استفاده میشود، چگونگی ایجاد دندریتها را مشاهده کردهاند.
این پژوهشگران به سرپرستی پروفسور کلر گری از دپارتمان شیمی دانشگاه کمبریج معتقدند این کشف جدید میتواند به حل مشکل امنیتی آتش گرفتن لپتاپها کمک کرده و باعث رفع موانع در توسعه باتریهای لیتیومی شود. تکنولوژی باتریهای لیتیومی نقش بسیار مهمی در پیشرفت خودروهای الکتریکی نسل آینده دارد.
اتصال کوتاه و داغ شدن سریع
زمانی که باتریهای امروزی سریع شارژ میشوند، دندریتهای کوچک لیتیومی روی آنودهای کربنی تشکیل میشوند. این فیبرها میتوانند باعث ایجاد اتصالات کوتاهی شوند که منجر به داغ شدن بیش از حد باتریها در فاصله زمانی کم و آتش سوزی آنها میشود.
این فیبرهای دردسرساز، مانع بزرگی بر سر راه تجاریسازی نسل بعدی باتریهای با ظرفیت بالاتر بودهاند. اول باید مشکل امنیتی آتش گرفتن باتریها حل شود تا بتوان به سراغ نسل بعدی باتریهای یون لیتیومی رفت. بعد از آن است که میتوان این باتریها را به طور گسترده در حمل و نقل مورد استفاده قرار داد.
اکنون که دانشمندان موفق به مشاهده شکلگیری دندریتها داخل باتری شدهاند، میتوانند زمان شکلگیری آنها و شرایط لازم برای آن را نیز مشخص کنند و با تحلیل آن، به دنبال راهحلهای باشند تا بتوانند این مشکل را برطرف کرده و از آتشسوزی باتری لپتاپها پیشگیری کنند.
نظرات شما عزیزان: